GIRO TOSCANE 2021

Tekst + Foto's: Herman van Voorst

 

Het is er dan toch van gekomen! Een fietsvacantie. Een vurige wens van Gerty gaat daarmee in vervulling. Telkens weer was ik het die een spaak door het wiel stak. Nee, ik ben zeker geen fietsliefhebber. We boekten een geheel verzorgde fietstrip voor 4 bij reisbureau Onderweegs, specialisten in dit soort events.

 

In Colle di Val d'Elsa hadden we een extra overnachting geboekt. De extra dag gebruikten we voor een bezoek aan Florence, de bakermat van de renaissance. Volgens insiders ook de stad waar men het leven viert als nergens anders. Lekker slenteren door de vele (drukke) straatjes en zwalken over de talrijke pleinen. Bekende highlights bezocht zoals de indrukwekkende Duome Santa Maria en natuurlijk ook de Ponte Vecchio. 

 

Eerlijk is eerlijk, Toscane is de regio die eigenlijk alles heeft wat je als wielerliefhebber kunt wensen. Mooie wegen, af en toe een stukje onverhard wegdek, geregeld een bergje, lekker Italiaans eten en natuurlijk mooi warm weer. Dan vergeet ik nog de heerlijke wijntjes te noemen die deze regio voor de slobberaars onder ons in de aanbieding heeft.

 

Als we tegen de avond terugkeren uit Florence blijkt dat het hele dorp in de ban is van het jaarfeest "La Notte Gialle". We vallen met de neus in de boter en worden gratis en voor niks getrakteerd op muziek, dans en declamaties uit de werken van Dante. Hier in "Colle" start morgen onze rondrit door Toscane. De lokale fietsboer heeft keurig volgens afspraak de bestelde E-bikes bij het hotel klaargezet. Mooie, sportief ogende en degelijke "raspaardjes" waarop we de komende dagen zullen rondhobbelen.

 

Prima Tappa:

We zetten de E-bikes in beweging en slaan de weg in naar Castellina. Een grotere omweg om punt-A met punt-B te verbinden lijkt bijna onmogelijk. Daar heeft iemand vreselijk z'n best voor moeten doen om hier een route van 60 km uit te peuteren. We pakken dan ook nog even een lusje van vice-versa 20 kilometer mee om Sienna te bezoeken. Het is daar vandaag extra druk vanwege de jaarlijks terugkerende " L'Eroica"  ("de Heldhaftige"), een wielertocht die duizenden fietsers van over de hele wereld trekt. Door de chaotische drukte hebben wij maar weinig van de oude stad kunnen zien.

 

Aanvankelijk leek de rit van vandaag een "eitje" te worden. Maar als zo vaak moet je de dag niet prijzen voor de avond valt. Het venijn zat hem weer eens in de staart en we werden alsnog geconfronteerd met een paar vieze klimmetjes. Ieder dorp ligt boven op een berg, dus iedere aankomst is bergje-op. We slapen in een voormalig 14e eeuws paleis. Fantastische ambiance en daarmee werd de klim meer dan beloond.

 

Seconda Tappa:

Vandaag brengt de trip ons naar Certaldo en voert ons door het hart van de Chianti-Classico. Mooie rit onder zomerse omstandigheden. We zijn het er volledig over eens dat er een groot verschil bestaat tussen "fietsen" en  "E-biken". E-bikers plegen zich fietsers te noemen, maar dat is zeker in dit landschap respectloos naar hen die hier zonder de hulp van een electromotorretje rondfietsen en zich daadwerkelijk het snot voor de ogen fietsen. Het laatste deel van deze route gaat over slecht wegdek. Oppassen geblazen, zeker bij het afdalen! Landschappelijk was er ook vandaag weer meer dan voldoende om van te genieten.

 

 

Terza Tappa:

Ook nu kom je ogen te kort om dat zo typerende Toscaanse landschap in je op te nemen. We eindigen de dag nu eens niet in een hotel, maar zijn te gast op een boerenerf. Kleinschalig maar een bijzonder sfeervolle accommodatie. Eigenaren zijn zeer vriendelijke mensen  en super gastvrij. Zij bereiden voor ons ook de avondmaaltijd. Deze wordt geserveerd op het erf en bij het schouwspel van een ondergaande zon is dat een beeld wat we niet snel vergeten. Bella Italia in Montefoscoli!

 

Quarta Tappa:

Vandaag zetten we koers naar Chianni, een trip die achteraf betrekkelijk eenvoudig bleek te zijn. Nou moet ik er bij vermelden dat het hier nergens vlak is, maar de klimmetjes vandaag zijn zelfs in de eco-stand goed te doen. Krijgen de accu's van onze machines ook eens een beetje rust. Ook nu weer een prima hotel, alhoewel de kamers wat aan de kleine kant zijn. Maar klagen doen we niet. Alles is proper en comfortabel.

 

Quinta Tappa:

Etappe 5 brengt ons van Chianni naar het bekende Volterra. We besluiten vanwege de slechte weersvoorspelling de rit in-te-korten. Hebben zeker geen zin om ons drijfnat te laten regenen. Achteraf blijkt het mee te vallen en zijn het enkele schamele druppels die zich te pletter laten vallen op onze helmpjes. Met het afdalen weten we een snelheid boven de 55 km/u te bereiken en dat is een heerlijke ervaring (zolang je niet onderuit gaat). Volterra kun je alleen bereiken via een lange klim van zo'n 4 kilometer. Dat is zeker op het eind van de dag nog een tandenbijtertje. Maar boven wacht ons de voldoening en een glaasje fris getapt bier. Daarna afdouchen en in de schone kleren. Volterra heeft een prachtig mooi oud centrum. Bij lange na niet zo druk als Sienna en Florence. Veel gemoedelijker, gezellige terasjes en leuke eettentjes.

 

Sesta Tappa:

Terug naar het startpunt. Dat is de opdracht voor vandaag. We pakken natuurlijk de maximale dagroute.  Aangenaam verrast werden we door het zonnige weer. Ook voor vandaag waren de voorspellingen slecht, maar daar was niets van te merken. Toen we opstonden en uit het raam keken, stond de zon al te stralen. Minder aangenaam verrast waren we, eenmaal beneden aan de voet van de berg aangekomen, merkten dat we een verkeerde route hadden genomen. Foutje bij het kaartlezen. Wat ons restte was de hele afdaling in omgekeerde richting over te doen. Dat was geen pretje. Eenmaal boven vonden we snel de goede weg en dat was gelukkig weer bergje-af.

Zo'n 62 kilometer later konden we de E-bikes definitief in de "boom hangen" en wachtte ons weer een heerlijke douche, maar niet voordat we eerst een paar heerlijk frisse biertjes naar binnen hadden laten glijden.  Die gingen er in als "Godswoord in een ouderling"!