"Dôar lig tuss'n Déénkel en Regge 'n land, ons mooie en neerige Twèènte"

Foto's en tekst: Gerty van Voorst

 

Te midden van een uitgesproken Twents landschap, met al z'n eeuwen oude landerijen en bossen ligt het landgoed Singraven. Het terrein waar de Dinkel zich door het landschap meandert. Voor wie het niet weet: we zijn hier in de grensstreek bij Duitsland nabij het stadje Denekamp. Deze streek vormt misschien wel het meest karakteristieke deel van ons dierbare Twente.

 

"Landgoedtuinderij De Witte Raaf" maakt deel uit van Landgoed Singraven. Een tuinderij gestoeld op  eco-biologische principes. Dat betekent grote zorg voor de teelt van groenten met daarbij onophoudelijk aandacht voor de gezondheid van grond, plant, mens en dier. In de praktijk betekent dat o.a. het gebruik van kunstmest en pesticiden achterweg wordt gelaten. Onze traktor rijdt natuurlijk op blauwe diesel.

 

Op 4 ha landbouwgrond worden jaarlijks allerlei soorten groenten geteeld. Dat kan van jaar tot jaar verschillen. De groenten gaan wekelijks vers van het land naar de afnemers. Veelal zijn dat particulieren, maar ook regionale restaurants en bio-winkels zijn steeds vaker afnemers van onze produkten. Particulieren zijn deels passanten, maar het overgrote deel zijn vaste klanten; "abonnees" die wekelijks hun bestellingen thuis krijgen aangeleverd.

 

Aan de tuinderij is een kleinschalige "help-je-zelf-winkel" verbonden waar de passanten dag-verse producten kunnen kopen. Het assortiment van De Witte Raaf wordt steeds aangevuld met ingekochte groenten en fruit van collega-bedrijven. Het afrekenen wordt aan de klant zelf overgelaten; een kwestie van vertrouwen.. 

 

Het is in deze tuinderij waar ik mijn groene vingers  graag aan het werk zet. Mijn passie voor alles wat groeit en bloeit komt hier volledig tot zijn recht. Afhankelijk van het seizoen werk ik hier doorgaans als het even kan twee dagen per week. Weer of geen weer, het maakt mij weinig uit! Na een dag noeste arbeid en wroeten in de aarde overheerst altijd weer de voldoening.

 

Maarten en Angelique, twee fantastische mensen, zijn de pachters van de tuinderij en zijn  7 dagen in de week met hun bedrijf in de weer. Naast hen zijn er nog enkele parttimers werkzaam en maak ik als vrijwilliger het team compleet. Het samenwerken in deze ambiance schept een fijne band en geeft een extra dimensie aan mijn passie.