CAÑON DEL RIO LOBOS en de TEMPELIERS

Samensteller: Herman van Voorst; foto's: internet

 

We waren wel vaker in Spanje.  Veel natuur, veel cultuur, lekker eten en mooie wijntjes. Dat in combinatie met een aangenaam klimaat. Als je daar niet warm van wordt! Zo ook trokken we al eerder door de provincie Castilië-Leon. Het mooiste natuurpark daar is ongetwijfeld het Cañon del Rio Lobos met tal van rustige valleien.

 

Tijdens een wandeling stuiten we op een eenvoudig kalkstenen bouwwerk; Romaanse stijl, gebouwd ergens in de 13e eeuw. Als je goed kijkt zie je een heleboel symbolen die je direct doen denken aan de Tempeliers. Dat maakt het bouwwerkje ineens bijzonder. Uit de boekjes begrijpen we dat het hier gaat om de Tempelierstempel van Ucero. 

 

De Orde van de Tempeliers is ooit in het leven geroepen om het Heilige Land te beschermen tegen de Moslims. Denk daarbij o.a. aan de kruistochten uit de middeleeuwen.  Dat handhaven van de orde ging gepaard met grof geweld en bij een Orde denk je bepaald niet direct aan vechtende monniken. Nou, de geschiedenis heeft ons wel anders geleerd en de spannende verhalen van meester de Jong in klas 5 van de Christelijke Veldkampschool in Enschede waren dus sterk gekleurd en incompleet. Maar goed, daar zijn wel meer voorbeelden van.

 

Het was monniken natuurlijk verboden om bloed te vergieten, maar met de formele erkenning en de bijbehorende pauselijke zegen vanuit het Vaticaan werd dat in één klap gerechtvaardigd. Ook in Spanje zijn door de Tempeliers op verschillende plaatsen op verzoek van de koning de wapens tegen de Moslims opgepakt. Zo nu blijkt ook hier in de buurt van Soria.

 

Als dank voor bewezen diensten kregen de Tempeliers op hun beurt weer bescherming van edelen en koningen en wanneer zij terrein op de Moslims veroverd hadden werden de Tempeliers daar voor rijkelijk beloond. Zo ook hebben de Tempeliers in de 12e eeuw ook het dorp Ucero verworven.

 

In het huidige natuurpark Cañon del Rio Lobos hebben de monniken van de Orde vervolgens een klooster gesticht. Hier deden zij tijdens spirituele onderzoekingen bijzondere ontdekkingen. Maar deze werden door het Vaticaan en de wetenschap niet erkend, De monniken besloten daarop deze dan maar geheim te houden. Om die kennis echter te kunnen doorgeven aan volgende generaties bouwden zij niet ver van het klooster een tempel met gecodeerde stenen boodschappen. Van het klooster iets niets meer terug te vinden, maar de tempel is gek genoeg geheel bewaard gebleven.. 

 

Een aantal geheime boodschappen is ontcijferd. Zo moedigen de rozetten mensen aan om zich mentaal te concentreren en te mediteren, zodat nieuwe ideeën ontstaan. De wijnbladeren in de hoofddeur van de tempel geven de seculaire cultuur aan die nodig is om in de toestand te komen waarin je mystieke ervaringen meemaakt. Verreweg de meeste verborgen boodschappen zijn terug te vinden in de kapitelen, die gezien worden als verbinding tussen het aardse en het hemelse.

 

Je zou denken dat het de natuurlijke omgeving is die uitnodigt tot spiritualiteit en dus de reden zou zijn waarom de tempel juist hier is neergezet. In de jaren zeventig ontdekte men dat er ook nog "magische" argumenten zijn geweest. Men stelde vast dat Ucero precies in het midden van twee extreme punten van het Iberische Schiereiland ligt. Op de boog die deze twee punten met elkaar verbindt blijken gebieden te liggen die eveneeens magische tradities hebben. Het zelfde is het geval als je een tempelierskruis op de kaart tekent met Ucero als centrum. Ook op deze lijnen liggen plaatsen met spirituele betekenis, o.a. Santiago Compostela en Toledo. 

 

De Orde van de Tempeliers bezat uiteindelijk ongekende rijkdommen en had in de middeleeuwen een absolute macht over koningen en pausen verworven.  Je kan op je klompen aanvoelen dat zoiets vroeg of laat een keer slecht moet aflopen.  Tijdens de inquisitie werd de Orde van de Tempeliers als zondebok betiteld, vervolgd en uitgeroeid. 

 

Er gaan verhalen dat de wortels van de vrijmetselarij terug te voeren zijn naar de Tempeliers. Vrijmetselaars hechten immers ook grote waarde aan symboliek, rituelen en leringen. Wetenschappelijk ontbreekt daarvoor echter het bewijs en blijken deze veronderstellingen  tot nu toe slechts speculaties te zijn.

 

Feit is wel dat de Tempelierstempel  van Ucero (Ermita de San Bartolomé) in een bijzonder mooi natuurgebied ligt. Het is als archeologisch kunstwerk op een spirituele en magische plek gesitueerd en een bezoek meer dan waard.