MALBEC

wijn uit Argentinië

auteur: Herman van voorst; foto's internet

 

In Argentinië hebben wij tijdens een rondreis onze kennis van de Malbec wijnen kunnen verbreden. Als je daar naar een rode wijn vraagt is de kans 10 tegen 1 dat er een sapje van de Malbec-druif wordt aangerukt. Prettige bijkomstigheid: de glazen worden tot bijna aan de rand gevuld. Wij ontmoetten Coco, een Caucho en Argentijn tot in zijn haarvaten. Volgens eigen zeggen een echte wijnliefhebber met een uitgesproken voorkeur voor de Malbec wijn. Coco verteld niet zonder trots dat "zijn" Argentinië goed is voor 75% van de wereldproductie van dit type wijn. Onze vriend haalt later op de avond onder de zitting van zijn pickup-truc een Malbec-fles te voorschijn die we zittend rond een kampvuur met z'n drietjes soldaat maken. Mooier kan haast niet.

 

Ook in NL zijn de Argentijnse Malbecjes te koop, maar we hebben er nooit echt veel aandacht aan besteed. Weer thuis ga ik op onderzoek uit en dompel mijzelf eens digitaal onder in de materie van de Malbec wijn. Ga er lekker voor zitten en schenk jezelf eerst een glas rode Malbec wijn in en laten we samen starten met het verhaal over dit fascinerende druivenras. Salud!

 

De Malbec-druif vindt zijn oorsprong, hoe kan het ook haast anders, in Frankrijk vooral in de regio Cahors. Hier wordt deze rode druif al eeuwenlang verbouwd en zijn wijn gaat daar door het leven als de "zwarte wijn". Vaak wordt de "zwarte wijn" gebruikt als blend in bijvoorbeeld de cabernet-sauvignon omdat de "zwarte wijn" daar lang niet altijd goed drinkbare wijnen zal opleveren. De Malbec-druif is te herkennen aan zijn kleinere vorm en donkere kleur, wat deels komt door het klimaat waarin de druif groeit. In Zuid-Amerika is de Malbec wijn rijper en soepeler dan in Frankrijk. De druif is gevoelig voor schimmels, houdt van een droog en warm klimaat en heeft in verhouding veel tijd nodig om te rijpen. Vanuit Frankrijk kwam de druif in Argentinië tertecht. Dat is te danken aan kolonisten uit Europa. In de late 19e eeuw vond er een golf van immigratie plaats, waaronder ook veel Franse families die hun wijncultuur wilden voortzetten. De intensiteit van de zonnestralen overdag in combinatie met de koele nachten zorgen voor optimale rijping en behoud van frisheid in de wijn. De regio Mendoza voldoet optimaal aan deze fundamentele voorwaarden.

 

De wijn staat bekend om zijn diepe paarse kleur en de vaak kruidige volle smaak. Een Argentijnse Malbec is rijk aan zachte tanines en een goede zuurgraad. De warmte overdag maakt de schil van de druif dikker en de tanines rijper. De volle smaak spreekt mij persoonlijk bijzonder aan. Er zullen ook wijndrinkers zijn die de smaak te sterk of overheersend vinden, vooral als ze gewend zijn aan lichtere rode wijnen. Ook in andere delen van de wereld worden inmiddels Malbec wijnen geproduceerd, zoals in Chili, Zuid-Afrika en Australië. Uiteindelijk geeft iedere streek een unieke eigenschap mee aan de wijn omdat ieder groeigebied nu eenmaal zijn eigen kenmerken heeft. Dit draagt bij aan een grote diversiteit in smaken. Een mooi uitgangspunt voor een ontdekkingsreis in de werteld van de Malbec wijnen, zou ik zeggen.

 

De Malbec wijn is in Argentinië niet voor niets zo populair. Hij past perfect bij Zuid-Amerikaanse gerechten zoals bij een mooie steak. Malbec is ook een vriend voor de vegetariër en past prima bij geroosterde groenten en tempeh- of paddenstoel gerechten. Natuurlijk is deze wijn ook een goede keuze voor een gezellige borrel in combinatie met bijvoorbeeld kaasjes, Kies dan vooral voor de wat hardere kazen.

 

Samenvattend kun je stellen dat Malbec-druif een veelzijdige wijn oplevert  die in verschillende situaties de wijndrinker weet te verrassen. Deze krachtpatser is een geweldige keus als je van vol-body-wijnen houdt. Schenk nog maar eens bij, zou ik zeggen!