Edinburgh met een vleugje whisky

Redactie en foto's: Herman van Voorst

 

Misschien moeten we wel schrijven: "Whisky met een vleugje Edinburgh".  Het is tenslotte de whisky die sinds de 15e eeuw een integrale rol speelt in het Schotse leven. Duizenden Schotten verdienen in deze tak van sport hun dagelijkse brood. Zo rond de kerstdagen opperde Sophie het plan om samen een whisky-tour te doen. Die uitnodiging pakte ik met twee handen aan. Beiden zijn we gecharmeerd van vooral de Schotse variant van dit edele vocht, maar zijn we helaas zelden in de gelegenheid om er samen van te genieten. Een leuk weekendje in het verschiet. Iets waar we beiden naar uit konden kijken; vader en dochter samen op pad in "Whisky-wonderland". 

 

Sophie vloog eind maart 2022 vanuit Londen en ik vanaf Schiphol. Toeval wilde dat beide vluchten nagenoeg gelijktijdig in Edinburgh de landingsbaan raakten. Na aankomst direct met de shuttle richting "down-town", inchecken in ons hotel en daarna op zoek naar een pub voor een eenvoudige maar voedzame warme prak. Dat hoeft in Schotland zeker geen lange zoektocht te worden. Op elke hoek van de straat is zo'n etablissement wel te vinden. Gezellig bijkletsen, een potje "lager" op tafel en de avond is voorbij voordat je er erg in hebt.

 

Het ontbijt in het hotel stelde bitter weinig voor. Slappe koffie, twee soorten muffins, keuze uit een sapje of een watertje en voor de liefhebber nog een appeltje. Dat hebben we onderweg naar de oude binnenstad nog maar eventjes aangevuld.

 

Edinburgh is een mooie stad. Vooral het middeleeuwse deel dat Old Town wordt genoemd. Het is niet voor niets dat de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Cultuur, historie en winkelen laten zich hier heerlijk combineren.

 

De zaterdag staat in het teken van deze 3 thema's.  Via de grote verkeersader komen we al snel bij West Princes Street Gardens. Door het fraai aangelegde park lopen we richting Edinburgh Castle. Het kasteel met zijn strategische ligging op Castle Rock, oogt indrukwekkend. De grote verzameling gebouwen beheerst ieder uitkijkpunt van de stad. Je kunt haast niet anders dan via The Moud naar boven lopen. De straat komt uiteindelijk uit op de Esplanada, het grote paradeplein voor het kasteel. We hebben pech; alle tickets voor de komende dagen zijn uitverkocht. We moeten het dus doen met het aanschouwen van de buitenkant, ook geen straf. Vanaf het plein heb je trouwens een mooi uitzicht op de stad.

 

We slenteren verder en komen uit bij de Royal Mile, de eigenlijke hoofdstraat van Old Town. Naast de ontelbare hoeveelheid oude gebouwen vind je hier de zogeheten Closes. Dat zijn de smalle zijstraatjes van de Royal Mile, aangelegd in een soort visgraatpatroon. Je vindt er vele leuke winkeltjes en restaurants. Op loopafstand van de Royal Mile ligt het National Museum of Scotland. We hebben beiden zin om daar even een kijkje te nemen, al was het al vanwege de prachtige binnenkant. We verbazen ons over het grote aantal bezoekers.

 

Een flink deel van de middag besteden we aan het shoppen. Victoriastreet met z'n bont gekleurde gevels is dan een mooi startpunt. We lopen richting Grassmarket en treffen onderweg een aantal leuke vintage winkels. Daar hangt doorgaans een lekker sfeertje en Sophie weet ook nog een paar leuke kledingstukken te scoren. Op Grassmarket zoeken we een terrasje en laten ons het pintje lekker smaken.

 

Voor de zondag heeft Sophie een Highlandtour geregeld met aansluitend een bezoek aan Dewar's Distillery in Aberfeldy. Dat betekent behoorlijk vroeg uit de veren, onderweg nog een degelijk ontbijt zien te scoren en er voor te zorgen dat we op tijd  bij het vertrekpunt zijn. Een 10-persoons busje voert ons die dag door het mooie Schotse landschap. De chauffeur verteld honderd uit over van alles en nog wat en het is Schotland voor en Schotland na. Onderweg stoppen we bij verschillende bezienswaardigheden, zodat het niet alleen maar sightseeing is (alhoewel het er wel verrekte veel op lijkt). In een toeristisch stadje worden we gedropt voor de middagpauze. Ieder gaat zijn eigen gang. Wij zoeken ons een leuke tent op en storten ons op de traditionele Sunday's Roast. Lekker glaasje witte wijn er bij, wie doet ons wat!

 

Halverwege de middag stoppen we bij Dewar's Distillery. We krijgen waar voor ons geld. Er volgt een uitgebreide rondleiding met alles er op en er aan. De host doet enorm zijn best om ons alles haarfijn uit te leggen. Zijn Engels heeft een behoorlijk Schots tintje, wat voor Sophie niet zo veel uitmaakt maar voor mij af en toe wat lastig te begrijpen is. Maar de strekking van zijn verhaal is mij volledig duidelijk. Het kan haast niet anders, maar onze host is lyrisch over Dewar's whisky's. Hun waterbron vormt een uiterst belangrijke basis voor hun whisky en deze bron wordt door de host omschreven als: "the pool of the water God" en hij maakt zijn verhaal af met de zin: " it is our lifeline, pure and fresh, the burn is known to contain desposits of alluvial gold". Nou daar kan geen ander tegen op. Na de rondleiding gaan we aan lange tafels in de shop een paar whisky's proeven. Ook nu weer omlijst met een goed verhaal. En eerlijk is eerlijk, ze smaken ons voortreffelijk. Ik durf het haast niet te zeggen: "het smaakt  zelfs naar meer"!

 

We sluiten de dag af met een overheerlijk etentje in de oude binnenstad. Gefrituurde oesters, zalm en nog meer van die lekkere dingen. Als sluitstuk laat Sophie ons een "Old Fashioned" in elkaar prutsen. Alsof er een engeltje over je tong fietst!