NATIONAAL PARK: DELTA de L'EBRE  1

tekst en foto's: Herman van Voorst

 

Ook hier komen we niet voor het eerst en iedere keer beleef je zo'n trip weer anders. Gevoed door nieuwe kennis, actuele informatie en andere inzichten. Het er met andere reizigers over praten voegt ook het nodige toe.

 

Feit is wel, dat de Ebro-Delta beslist geen reisbestemming is van de gemiddelde Spanje-toerist. Dat maakt het dat het er doorgaans het hele jaar door erg rustig en dus aangenaam verpozen is. De maand Augustus vormt hierop een uitzondering want voor de Spanjaard is deze regio zeker wel een zomerse trekpleister.

 

Het NP, zo'n kleine 8000 ha groot, heeft de bezoeker veel te bieden. Veel natuur en niet te vergeten, het gebied heeft ook nog eens een bewogen historie. Dat is ons eerder al gebleken en dat maakt een hernieuwde kennismaking weer extra aantrekkelijk.

 

Wanneer je de Ebro-Delta op je gemakkie doorkruist, valt meteen op hoe rijkelijk dit gebied is toebedeeld met rijstvelden. Als je dat thuis op een verjaardagsfeestje verteld staat de meerderheid met zijn oortjes te flapperen. Meestal weet men wel dat "Paella" een typisch Spaans gerecht is, maar bijna niemand lijkt te weten dat dit gerecht gebaseerd is op Spaanse rijst.  Om precies te zijn: rijst met een korte ronde korrel. Wij zijn echte liefhebbers van Paella en kochten voor thuis bij de locale "Alberto Heinos" een paar pakjes originele Bomba-rijst.

 

Het verbouwen van rijst met z'n kenmerkende irrigatieteelt werd in Spanje door de Arabieren geïntroduceerd toen ze ergens in de 8e eeuw spontaan Spanje binnnen zijn gewandeld. Er worden hier maar liefst meer dan 20 soorten rijst verbouwd en naast rijst hebben de moslims ook de sinasappels, safraan en artisjokken naar Spanje gehaald. Het is maar dat je het weet!

 

In 2022 waren we hier met de camper vrij laat in het seizoen. Dan liggen de rijstvelden er wat sobertjes bij. De oogsttijd is dan immers al achter de rug. Reis je in de zomer door dit gebied dan kleuren de velden prachtig groen; een lust voor ieders oog.

 

Maar er is gelukkig nog veel meer om van te genieten. Langs de randen van de rijstvelden liggen uitgestrekte wetlands en vele bijzondere eilandjes bevolkt met mega veel vogels; een waar paradijs dus voor vogelliefhebbers. En als dat al niet genoeg is kan ik je vertellen dat er voor de liefhebber een aantal uitgestrekte en ongerepte stranden beschikbaar zijn. De Ebro-Delta  is bij uitstek een fraai wandelgebied en voor de actieve fietser zijn er inmiddels meerdere routes uitgestippeld. Alle routes, zowel voor de fietser als voor de wandelaar, zijn goed gemarkeerd. Dus, verdwalen hoeft niet, tenminste niet als je een beetje oplet.

 

Op de stranden tref je een aantal houten uitkijkposten aan. Eénmaal naar boven geklauterd kun je genieten van een weidse blik over de omgeving. Met een beetje mazzel scoor je dan bijvoorbeeld  flamimgo's, maar ons ontbrak het zoals altijd weer aan dat kleine beetje geluk. Er schijnen hier, als je de bordjes mag geloven, meer dan 400 vogelsoorten voor te komen.  Muggen zijn er ook in ruime mate, maar daar lees je dan weer niks over.

 

De meeste stadjes in dit gebied zijn zeker geen pareltjes zoals dat in vele andere delen van Spanje juist wel het geval is. Je treft er wel de noodzakelijkste infrastructuur, maar voor de rest zijn het grijze en saaie woonoorden. Op onze zoektocht naar een leuk restaurantje in Delebre bijvoorbeeld moesten we ons tevreden stellen met fastfoodachtige eettentjes. Mogelijk is dat hartje zomer anders.

 

Zoals het steeds meer natuurgebieden vergaat, staat ook de Ebro-Delta onder grote druk. In 2020 nog werden bewoners  keihard met de neus op de feiten gedrukt. Een zware storm teisterde de Spaanse kust en de wind joeg het zeewater de kust op.  De Ebro-Delta kent geen dijken en het zeewater drong enkele kilometers ver het land binnen. Na de storm bleef een laag zouthoudend zand achter. Een catastrofe voor de rijstvelden. Door de klimaatverandering zal het niet bij deze ene keer blijven, zo voorspellen wetenschappers.

 

Een tweede bedreiging voor de Delta is de verdergaande afdamming van de Ebro. Inmiddels zorgen de talloze dammen in de rivier er voor dat er geen rivierzand meer wordt verspreid over de Delta, en dat is voor het voortbestaan van de Delta in z'n huidige vorm wel een absolute vereiste. Maar zover is het gelukkig nog niet. Voor de liefhebber is de Delta de L'Ebre nog een fantastische reisbestemming.